Wat is een robots.txt bestand?

Een robots.txt bestand is een bestand dat op een web server geplaatst kan worden om zoekmachines te informeren over welke pagina’s wel en niet mogen worden gecrawld. Het bestand geeft zoekmachines instructies over welke pagina’s moeten worden geïndexeerd en welke niet.

Wat kun je met een robots.txt bestand?

Met een robots.txt bestand kun je zoekmachines laten weten welke pagina’s wel en niet mogen worden geïndexeerd. Dit is handig voor websites die bepaalde pagina’s niet willen laten indexeren, zoals pagina’s met persoonlijke informatie, of pagina’s die alleen voor leden zijn bedoeld.

Hoe stel je een robots.txt bestand in?

Om een robots.txt bestand in te stellen, moet je eerst een bestand maken met de naam ‘robots.txt’. Zorg ervoor dat je dit bestand in de rootmap van je website plaatst. Vervolgens moet je het bestand bewerken met de juiste instructies. Dit kan door de robots.txt standaard syntax te gebruiken. Met deze syntax kun je zoekmachines instructies geven over welke pagina’s wel en niet mogen worden geïndexeerd. Het robots.txt bestand is een belangrijk onderdeel van elke website. Het helpt zoekmachines om te weten welke pagina’s wel en niet mogen worden geïndexeerd. Door goed gebruik te maken van robots.txt bestanden kan je je website optimaliseren voor zoekmachines.

Hoe stel je een robots.txt bestand in op een shared hosting?

Als je een website hebt die draait op een shared hosting, dan is het mogelijk om je robots.txt bestand aan te passen. Je kunt deze instellen door een tekstbestand met de naam ‘robots.txt’ aan te maken en deze in de root-map van je website te uploaden.Je kunt dan de instructies toevoegen aan het bestand. Hieronder staan enkele voorbeelden van instructies die je kunt gebruiken:

  • Gebruik de lijn ‘User-agent: *’ om alle crawlers te vertellen dat ze de gegevens in het bestand moeten gebruiken.
  • Gebruik de lijn ‘Disallow:’ om te vertellen welke pagina’s niet geïndexeerd mogen worden. Je kunt hier bijvoorbeeld de map ‘admin’ toevoegen.
  • Gebruik de lijn ‘Allow:’ om specifieke pagina’s toe te staan voor indexering. Je kunt bijvoorbeeld de map ‘public’ toevoegen.
Robots.txt testen met Google robots.txt - zhzydtynmpg 1024x683 - Wat is een robots.txt bestand?

Hoe gebruik je de Robots.txt Tester van Google?

Google biedt een Robots.txt Tester aan om ervoor te zorgen dat je robots.txt bestand correct is ingesteld. Hiermee kun je controleren of je robots.txt bestand correct is geconfigureerd en of er geen fouten in staan.

Hoe gebruik je de Robots.txt Tester?

  1. Ga naar de Robots.txt Tester pagina van Google.
  2. Voer de URL in van je website.
  3. Klik op “Test” om je robots.txt bestand te testen.
  4. Als er fouten worden gevonden, worden deze op het scherm weergegeven.
  5. Pas je robots.txt bestand aan om de fouten te verhelpen.
  6. Test je robots.txt bestand opnieuw om er zeker van te zijn dat de fouten zijn verholpen.

Conclusie

Een robots.txt bestand is een nuttig hulpmiddel voor website beheerders om te bepalen welke pagina’s geïndexeerd mogen worden door zoekmachines. Door een robots.txt bestand te maken en deze te uploaden naar de root-map van je website, kun je ervoor zorgen dat je website goed wordt geïndexeerd door zoekmachines.

Plaats een reactie