Website snelheid testen

Een snelle website is cruciaal voor het succes van de website. Langzame websites doen het eenmaal minder goed dan snel ladende websites. Ze ranken minder goed in Google en veel gebruikers haken sneller af. Maar hoe kun je zelf je website snelheid testen?

Een snelle website zorgt ervoor dat bezoekers langer op jouw website blijven en uiteindelijk tot actie overgaan. Daarom is het regelmatig testen van de snelheid van jouw website een essentieel onderdeel van het beheren van jouw eigen WordPress website of webshop.

In dit artikel maak je kennis met 4 tools waarmee je de snelheid van jouw WordPress website eenvoudig en onafhankelijk kunt testen. Door deze tools te gebruiken, kun je de website snelheid verbeteren en zo hoger scoren in de zoekmachines en meer bezoekers krijgen.

Blijf lezen om te ontdekken welke tools je het beste kunt gebruiken om de snelheid van jouw WordPress website te testen.

De 3 beste tools om jouw (WordPress) website snelheid te testen

Als je de snelheid van jouw (WordPress) website wilt testen, zijn er verschillende gratis tools beschikbaar die dit proces veel gemakkelijker maken.

Hieronder vind je de 3 beste tools om de snelheid van jouw website te testen.

1. Google PageSpeed

Google PageSpeed is een door Google gebouwde tool die de snelheid van jouw website analyseert. Hoewel deze tool minder gedetailleerde gegevens en suggesties biedt in vergelijking met andere tools op deze lijst, is het nog steeds de moeite waard om te gebruiken om de volgende redenen:

 • De resultaten van Google zijn belangrijk omdat Google de zoekresultaten creëert waar jouw bezoekers uit proberen te krijgen. Als deze tool een probleem vindt met de prestaties van jouw website, is het belangrijk om deze gegevens serieus te nemen.
 • Deze tool is zeer eenvoudig te gebruiken. Je hoeft alleen jouw webadres in te voeren, en je ziet de resultaten van zowel mobiele als desktopversies van jouw website. Alle resultaten zijn voorzien van een kleurcodering, zodat je snel weet of jouw website goed presteert of niet.

2. GTMetrix

GTmetrix onderscheidt zich als een van de beste gratis tools voor het testen van website snelheid. Deze tool is bijzonder rechttoe rechtaan in gebruik: voer simpelweg je URL in, klik op “Analyseren”, en je krijgt uitgebreide inzichten.

Enkele kenmerken van GTmetrix:

 • Eenvoudige Interface: De algemene interface van GTmetrix is gebruiksvriendelijk en intuïtief. Het navigeren door het ontwerp voelt vertrouwd aan, wat bijdraagt aan een soepele gebruikerservaring.
 • Contextuele Snelheidsdata: GTmetrix presenteert pagina snelheidsgegevens in een relevante context. Bijvoorbeeld, het vergelijkt je volledig geladen pagina met het algemene internetgemiddelde. Dit biedt waardevolle inzichten over hoe je website presteert in vergelijking met anderen.
 • Gedetailleerde Scoreverdeling: Of je nu wel of niet vertrouwd bent met webontwikkeling, GTmetrix maakt het gemakkelijk om te begrijpen waar eventuele problemen liggen, of het nu gaat om CSS, JavaScript, of serverinstellingen.

GTmetrix biedt ook een Pro versie met extra functies zoals pagina-instellingen, monitoring en waarschuwingen. De basisversie van de tool blijft echter gratis en biedt de mogelijkheid om gegevens eenvoudig te downloaden.

Met zijn gebruiksvriendelijkheid en uitgebreide functieset is GTmetrix een topkeuze voor het testen van website snelheid.

3. Pingdom

Pingdom biedt gebruikers een mooie mix van opties en eenvoud om de snelheid van jouw website te testen. Hieronder vind je enkele voordelen van Pingdom:

 • Pingdom stelt gebruikers in staat om hun webpagina snelheid te testen vanuit één van de vier verschillende testlocaties. In het algemeen is het aan te raden om de testlocatie te kiezen die het dichtst bij de geografische gebruikersbasis van jouw website ligt.
 • De resultaten zijn zeer gemakkelijk af te lezen, met een uitsplitsing van de prestaties op basis van letters en cijfers, die ook een specifieke lijst van problemen weergeven die moeten worden aangepakt.

Pingdom is een gedetailleerde tool voor snelheid WordPress website testen. De interface is eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken. De gegenereerde gegevens zijn goed georganiseerd en gemakkelijk te doorlopen en in de details te duiken.

4. WebPageTest

Last but not least: WebPageTest is ontworpen door Patrick Meenan, een Chrome ingeneur van Google. Het stelt je in staat om de snelheid van jouw website te testen vanaf verschillende serverlocaties met echte browsers. Voor geavanceerde gebruikers die aanvullende informatie uit hun snelheidstests willen halen, is dit een fantastische tool.

Met WebPageTest kun je zeer uitgebreide testen uitvoeren, waaronder video vastleggen, inhoud blokkeren, de eerste weergave vergelijken met herhaalde weergave, de snelheid van de verbinding wijzigen, en nog veel meer. Hun grafieken en resource loading rapporten bieden veel extra informatie over verbeteringen die kunnen worden aangebracht op jouw website.

Dit zijn de 3 beste tools om de snelheid van jouw (WordPress) website te testen. Door het gebruik van deze tools kun je de prestaties van jouw website verbeteren en zorgen voor een betere gebruikerservaring voor jouw bezoekers.

Waarom je website snelheid testen zo belangrijk is

Afgezien van het feit dat het online publiek vandaag de dag waarschijnlijk de meest ongeduldige generatie aller tijden is, begrijp je vast wel dat niemand van een trage website houdt.

En als je het artikel over Google Web Core Vitals hebt gelezen dan weet je ook dat het een belangrijk onderdeel is voor je rangschikking in de zoekmachine. Toch zijn er nog een aantal belangrijke redenen waarom het testen van de snelheid van jouw website belangrijk is.

1. Maak de best mogelijke eerste indruk

Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. Dit geldt ook voor jouw website. Wanneer een gebruiker jouw website voor de eerste keer bezoekt, zal hij of zij een oordeel vellen over de kwaliteit van jouw site en jouw bedrijf.

Het is ten zeerste aan te raden dat je dit niet verknoeit, want als jouw website te traag of te moeilijk te navigeren is, komt die gebruiker niet meer terug. Zorg er daarom voor dat je website snel laadt om de best mogelijke eerste indruk te maken.

2. Zorg voor een snelle website op mobiel

De moderne webgebruiker is vaak onderweg. Zelfs als alles voor het oprapen ligt, zijn ze nog steeds even druk, altijd in beweging en even ongeduldig. Als het op internet en websites aankomt, verwachten ze snelheid. En als ze die niet krijgen, zullen ze zich er niet mee laten vermoeien.

De enige reden waarom mensen bereid zijn om te wachten op een website die traag laadt, is als het een site met hoge autoriteit is. Maar jij kunt niet het risico lopen jouw publiek te irriteren met een trage website, tenzij je Google bent. En Google doet dat niet elke dag. Zorg er daarom voor dat jouw website snel laadt op mobiel, want anders loop je het risico om jouw publiek te verliezen.

3. Biedt een onvergetelijke gebruikservaring

Het doel van digitale marketing is om mensen aan te trekken om jouw producten of diensten uit te proberen. Dit geldt voor elk type webpagina, zelfs als het een eenvoudige blog is. Een blogger wil lezers; een online boekwinkel wil boekenkopers; een online elektronicawinkel wil tv’s verkopen.

En hoe kun je dat doen? Dat kun je doen door een geweldige gebruikerservaring te bieden. Maar geen enkele strategie zal werken als jouw website niet beschikt over een goede laadsnelheid. Onthoud dus dat website snelheid belangrijk is voor een goede gebruikerservaring.

4. Website snelheid testen voor een beter conversiepercentage

Als het erg treurig gesteld is met jouw website snelheid, zal dit waarschijnlijk ook voor jouw conversie cijfers gelden. Indien jouw website er langer dan 3 seconden over doet om te laden, zal ongeveer 40% van de bezoekers jouw site verlaten. Dit betekent dat een trage website klanten zal wegjagen.

In wezen vernietigt dit het doel van het hebben van een website. Doe daarom een snelheidscontrole en zorg ervoor dat je niet 40% van jouw doelgroep verliest, alleen maar omdat je niet op snelheid hebt gelet. Door het testen van de snelheid van jouw website kun je het conversiepercentage verbeteren en meer klanten aantrekken.

Het testen van de snelheid van jouw website is dus van groot belang. Het zorgt voor een goede eerste indruk, een snelle website op mobiel, een onvergetelijke gebruikservaring en een beter conversiepercentage. Vergeet daarom niet om regelmatig de snelheid van jouw website te testen en te optimaliseren voor een betere web performance.

Snelheid website testen: Wat als de resultaten tegenvallen?

Als je de snelheid van je website test en de resultaten vallen tegen, dan is het belangrijk om te weten welke factoren je moet aanpakken om de laadtijden te verbeteren. Hier zijn enkele suggesties:

 • Controleer de server: De kwaliteit van je website hosting is een cruciale factor voor de snelheid van je website. Als je server niet over de juiste middelen beschikt om je site soepel te laten draaien, zullen de prestaties eronder gaan lijden. Je kunt de server response time verbeteren door de nieuwste PHP-versie te gebruiken en te zorgen voor voldoende bandbreedte en data in je hosting plan.
 • Minimaliseer HTTP-verzoeken: Een teveel aan HTTP-verzoeken kan de laadtijd van je website vertragen. Verwijder ongebruikte plugins en thema’s, beperk de grootte van afbeeldingen en video’s en verwijder ongebruikte afbeeldingen om het aantal HTTP-verzoeken te minimaliseren.
 • Comprimeer bestanden: Het automatisch comprimeren van afbeeldingen tijdens het uploaden kan de laadtijd van je website drastisch verminderen. Er zijn verschillende WordPress plugins beschikbaar waarmee je oudere afbeeldingen kunt verkleinen en optimaliseren.
 • Implementeer browser caching: Caching is een bekende manier om de prestaties van je website te verbeteren. Door veelgebruikte gegevenspunten op te slaan in een cachegeheugen, kunnen deze sneller worden geladen wanneer de server ze opnieuw opvraagt.
 • Optimaliseer CSS en JavaScript: Onnodige CSS en JavaScript-bestanden kunnen de laadtijd van je website vertragen. Minimaliseer de grootte van deze bestanden door alleen de benodigde code te behouden.
 • Gebruik een Content Delivery Network (CDN): Een CDN kan de laadtijd van je website aanzienlijk verminderen door de inhoud van je website op servers over de hele wereld op te slaan.

Door deze verbeterpunten aan te pakken, kun je de laadtijden van je website aanzienlijk verbeteren en een betere gebruikerservaring bieden aan je bezoekers.

Kun je ook de website snelheid testen voor op mobiel?

Ja, je kunt de snelheid van je website ook testen voor mobiel. Dit kan gemakkelijk worden gedaan door de Core Web Vitals rapporten in Google Search Console te bekijken. Het is belangrijk om te weten dat er mobiele en desktop specifieke controles zijn en deze kunnen verschillen vanwege hardware- en netwerk verschillen.

Het kan moeilijker zijn om een goede score te halen op mobiel dan op desktop. Na het testen van de mobiele snelheid van je website, zul je echter merken dat dezelfde URL’s vaak zowel op mobiel als op desktop problemen opleveren. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan de snelheid van je website op zowel mobiel als desktop.

Plaats een reactie